İnternetin icad edilmesi kadar önemli bir gelişme olarak değerlendirilen Blokzincir, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların temelindeki teknoloji olarak bilinse de sunduğu imkanlar ve çeşitlendirilebilir uygulamaları ile çok daha büyük bir potansiyeli içinde barındırmaktadır.
Blokzincir ya da orijinal adıyla Blockchain teknolojisi; dağıtık, şeffaf değiştirilemez ve güvenli veri yapıları sağlayan teknolojiler bütünüdür. Üzerindeki işlem bilgileri; değişmez kayıtlar olarak ağdaki paydaşlar tarafından doğrulanır, kaydedilir ve paylaşılır.
Başka bir ifadeyle Blokzincir, işlemlerin kayıtlarının blok denilen ve birbirlerine kriptografik olarak bağlantılandırılmış veri yapıları içinde tutulduğu, merkezi olmayan ve daima büyüyen bir kayıt defteridir.
Blokzincir, bloklardan ve bu blokları oluşturan kayıtlardan meydana gelmektedir.
Blokzincir teknolojisinin en önemli özelliği merkezi olmayan bir doğrulama sistemine sahip olmasıdır.
Kayıtlar, Blokzincir yapısının üstüne oluşturulan her çeşit içerik bilgisidir. Bilgiler, para transfer bilgileri, müşteri bilgileri, ürün bilgileri vs. olabilir. Sanal para birimleri için kayıtlar para transferi bilgileridir. Bir kullanıcıdan diğer kullanıcıya gönderilen para transferleri de bu kayıtlar vasıtasıyla tutulmaktadır.
Daha önce gerçekleşmiş işlemlerin kontrolü ile yeni işlemin doğrulanması ve değişmez kayıt olarak muhafaza edilmesine imkan sağlayan bir veri yapısıdır. Kayıtlar birleştirilip belli aralıklarla işlenerek blokların içine yazılmaktadır. Bloklar güvenliği sağlamak için her yeni işlemde birbirleri ile ilişkilendirilirler.
Her blok, kendinden önceki ve sonraki bloğun içeriğine başvuran bir kodla, bir sonraki bloğa bağlanır. Bu nedenle zincirle bağlı bloklar manasına gelen Blokzincir teknolojisi denilmektedir.
Genel olarak, bir bloğun meydana gelmesi esnasında kriptografik özet algoritmaları ve dijital imza kullanılmaktadır.
Genel Blokzincir; yöneticisi bulunmayan, merkezi durumdan tümüyle uzaklaştırılmış bir ağdır. Zincirdeki işlemlerin tamamı, ağdaki düğümlerce görülebilmektedir.
Özel Blokzincir; şahsa aittir ve düğümlerin ağa erişebilmesi için onay gerekmektedir.
Konsorsiyum Blokzincir; dağıtılmış yönetimin, ağın menfaati için çalıştığı hususi bir Blokzincirdir.
Bloczincir, şifrelenmiş işlem takibine imkan tanıyan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemidir. Dijital varlıkların gönderimlerinde her adım bir bloğu oluşturmaktadır. Gönderici bilgileri, gönderilen tutar vs. her bilgi ayrı bir bloktur. Transfer sırasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir, hiçbir zaman değiştirilemez ve hacklenemez.
Bloklardaki kayıtların silinmesi veya değiştirilmesi için milyarlarca kopyası bulunan bu kayıt defterindeki tüm blokların değiştirilmesi gerekir. Bu tarz bir müdahalenin gerçekleşmesi neredeyse olanaksızdır. Bu özelliği sayesinde Blokzincir verilerin depolanması hususunda da güvenli bir sistemdir.
Bloktaki bilgiler yalnızca üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bununla beraber Bloczincir teknolojisi şeffaftır, dileyen herkes tüm birikmiş blokları inceleyebilir.
Blokzincir yalnızca kripto paraların üretiminde değil pek çok farklı alanda saklama, yönetme ve depolama gibi işlemler için de kullanılmaktadır.
Blokzincir kıymetli varlıkların kayıt altına alınmasından, doğum ve ölüm kayıtlarının tutulmasına, akıllı kontratların yönetiminden mali dokümanların işlenebilmesi ve yönetimine kadar pek çok alanda kullanılmaktadır.
İzlemek için tıklayınız: