2008'de yayımlanan "Bitcoin: APeer-to-Peer Electronic Cash System" makalesinin yazarıdır. Aracısız iktisadi ve ekonomik yaklaşımları kapsayan teknolojik çözümler ile tanınmıştır. Kişi veya gurup olarak anonim kalan Satoshi Makamoto'nun varlığı hala gizemini korumaktadır.
Blockchain; dağıtık, şeffaf değiştirilemez ve güvenli veri yapıları sağlayan teknolojiler bütünüdür. Üzerindeki işlem bilgileri; değişmez kayıtlar olarak ağdaki paydaşlar tarafından doğrulanır, kaydedilir ve paylaşılır.
Önceden gerçekleşmiş işlemlerin kontrolü ile yeni işlemin doğrulanması ve değişmez kayıt olarak muhafaza edilmesine imkan tanıyan bir veri yapısıdır. Bloklar güvenliği korumak için her yeni işlemde birbirleri ile ilişkilendirilirler.
Bilgisayar aracılığıyla bir blokzincire katılan kişiler, blokzincirde bir "düğüm" olarak kabul edilir. Bir zincirde milyonlarca düğüm olabilir. Ağın varlığını güvence altına alacak biçimde Blokzincir defterinin kopyalarını tutma ve dağıtma görevlerini yaparlar.
Verilerin yalnızca belli kişiler tarafından okunması ve işlenmesi için belirli bir forma dönüştürülmesidir. Veriler, güvenlik nedeniyle matematiksel işlemlerle şifrelenebilir ve alıcıya iletildiğinde deşifre işlemi ile okunabilir hale getirilebilir.
Blokzincirde mesajı gönderen kullanıcının doğrulanması, mesajın gönderildiğinin inkar edilmemesi ve aktarılma esnasında değiştirilmediğinin garanti altına alınma işlemidir.
Güvenliğin sağlanması için kriptografi kullanan dijital ya da sanal para birimine kripto para denir. Blokzincir ağında ödeme aracı olarak kullanılması için oluşturulmuş sanal paralardır.
Blokzincir ağında kripto paralar veya dijital varlıklarla işlem yapabilmek için lüzumlu referans bilgilerin kriptografik şifreli olarak muhafaza edilmesidir. Alım, satım, yatırım vb. işlemlerde referans bilgisi olarak açık ve özel anahtar kullanılmaktadır. Cüzdan diye tanımlansa da üstünde herhangi bir para ya da değer birimi tutulmaz.
Bir güven otoritesine gereksinim olmadan, şahıslar ve kurumlar arasında gerçekleşen ve koşulları dağıtık defter teknolojileri protokolleri ile garanti altına alınmış anlaşmalardır. Anlaşma koşulları Blokzincir doğrulama mekanizmaları aracılığıyla sağlandığında; yükümlülükler otomatik halde yürürlüğe girer ve Blokzincir ağında kayıt altına alınır.
Verilerin, herhangi bir merkezi otorite olmadan, sistemdeki katılımcılarda dağıtık olarak tutulduğu teknolojik yapılardır. Tüm blokzincir platformları dağıtık defter teknolojileri alt kümesi olsa da dağıtık defter teknolojilerinin tamamı blokzincir değildir. Aralarındaki fark verilerin ağdaki katılımcılar tarafından nasıl dağıtıldığı, doğrulandığı ve kayıt altına alındığı ile ilgilidir.