Beyanname zamanında verilmezse ne olur?
Beyanname, vergi borçlarının tutarını hesaplamak için mükellefler tarafından, vergi kanunlarında belirlenen dönemlerde vergi dairelerine iletilen yazılı bildirilere denir. Beyannameler kağıt ortamda veya e-Beyanname olarak düzenlenebilir. (Bazı beyannamalerin e-Beyanname olarak düzenlenmesi zorunludur.) Bu konuda e-Beyanname Nedir? e-Beyanname Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaç çeşit beyanname cezası vardır?
3 çeşit vergi cezası mevcuttur.
- Usulsüzlük cezası
- Vergi cezası
- Kaçakçılık cezası
2021 Beyanname düzenlememe cezası nedir?
Bilgi vermek istemeyenler, Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz ödevlerine uymayanlar ile elektronik bildirim ve beyan zorunluluğuna uymayanlara aşağıda belirtilen özel usulsüzlük cezaları uygulanır.
- Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı hakkında 1 Ocak 2021'den itibaren 2.500 TL,
- İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 1 Ocak 2021'den itibaren 1.300 TL,
- Bu iki maddenin dışında kalanlar için ise 1 Ocak 2021'den itibaren 650 TL,
özel usulsüzlük cezası kesilir.
- Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri bildirilir. Verilen sürede bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.
- Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için bu maddeye göre uygulanan cezalardan az olmamak şartıyla işleme konu tutarın % 5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Ancak bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 1 Ocak 2021'den itibaren 1.900.000 TL 'yi geçemez.
- Elektronik ortamda beyanname verilmesi zorunluluğuna uyulmaması halinde kesilmesi gereken özel usûlsüzlük cezası, beyannamenin kanuni süresinin sonundan başlayarak elektronik ortamda 30 gün içinde verilmesi halinde 1/10 oranında, bu sürenin dolmasını takip eden 30 gün içinde verilmesi halinde ise 1/5 oranında uygulanır.
- Elektronik ortamda bildirim veya form verilmesi mecburiyetine uyulmaması hâlinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası, bildirim veya formların belirlenen sürelerin sonundan başlayarak elektronik ortamda 3 gün içinde verilmesi halinde 1/10 oranında uygulanır.
- Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmez, takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanır.
Resmi Gazetede yayınlanan 2021 yılında uygulanacak ceza tutarları listesine ulaşmak için tıklayınız.