Ülkemizde AR-GE ve tasarım çalışmalarının desteklenmesi amacıyla hazırlanan iki vergi indirimi mevcuttur.
İlki 5746 sayılı kanun kapsamında, AR-GE merkezlerinde yapılan AR-GE, yenilik ve tasarım giderlerinin tamamının, kurumlar vergisine bağlı kazançtan düşürülmesini öngörmektedir.
İkincisi ise 4691 sayılı kanun gereği Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yapılan AR-GE çalışmalarından sağlanan kazancın kurumlar vergisinden düşürülmesini öngörmektedir. Firmaların AR-GE çalışmalarıyla alakalı olarak bu teşviklerden yalnızca birinden faydalanma imkanı vardır.
KVK'nun 10. maddesine göre AR-GE İndirimi; Kurumlar, Ar-Ge ve yenilik (yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme) çalışmalarıyla ilgili harcamalarının %100'ünü, beyanname üzerinden hesaplanan kurum kazancından düşürebilecekler.
Belirlenen Ar-Ge indirim miktarı, kurumlarca senelik kurumlar vergisi ve geçici vergi beyannamesinin belirtilen satırına yazılarak kazançtan düşürülecektir.
Ar-Ge indiriminden, Yeminli Mali Müşavir tarafından hazırlanacak olan Ar-Ge indirim raporu ile yararlanılmaktadır.
AR-GE projesinin tüm aşamalarında teşvikten yararlanılabilir. Projenin başından, ürünün piyasaya sürüleceği zamana kadar tüm süreç boyunca AR-GE indiriminden faydalanılması olasıdır. Bitirilmiş bir proje için, yeniden ürün geliştirilmek istenirse, yeni çalışmaların tamamı yeni bir AR-GE projesi olarak nitelendirilir.
AR-GE indiriminden faydalanabilmek için işletmelerde farklı bir departmanın olması gerekir. AR-GE çalışmalarının işletme kapsamında gerçekleşmesi şarttır.
AR-GE teşvikinin yanlış hesaplanmasına mahal vermeyecek biçimde muhasebelerinin tutulması gerekmektedir. AR-GE çalışmalarının masraflarının, diğer çalışmalarla ilgili masraflardan ayrı tutulması gerekir.
AR-GE çalışmasının %100'ü indirim konusu olabilir. AR-GE çalışmalarına başlandığı andan itibaren hem geçici vergi, hem de kurumlar vergisi hesabında dikkate alınabilir. İndirim miktarının beyannamede söz konusu satırda gösterilmesi mecburidir.
Mevzu bahis dönemde kazanç tutarının azlığı sebebiyle indirim konusu olmayan AR-GE teşvik miktarı bir sonraki hesap dönemine aktarılır.
AR-GE projesi bitirilmeden başka bir işletmeye devredilirse, projeyi alan işletme, projeye ek masraf yaparsa söz konusu masraflar sebebiyle AR-GE teşvikinden faydalanır. Ancak bitirilmiş bir projeyi başka bir işletme satın alırsa, satın alan işletme indirimden yararlanamaz.
AR-GE projesi olarak değerlendirilmeyen projeler sebebiyle işletmece haksız veya hatalı yere teşvik konusu yapılan miktarlar, vergi ziyaı cezası ve faiziyle beraber tahsil edilir.