Bilgi sistem türleri olarak da bilinen bulut bilişim hizmeti, 3 kategoriden oluşmaktadır. Iaas, Paas ve SaaS'ın ne olduğunu ve aralarındaki farkları bilmek ihtiyaçlarınıza uygun hizmet modelini belirlemenize ve iş hedeflerinizi gerçekleştirmenizi yardımcı olacaktır.
IaaS, bulut bilişim teknolojisinin sağladığı en temel ve en esnek bulut bilgi işlem modelidir. Altyapı hizmeti ile sanal sunucu oluşturularak bulut bilişim "cloud computing" hizmeti sağlanmaktadır. Depolama, network ve sanallaştırma gibi hizmetler sunan IaaS, kullandıkça öde sistemine dayalıdır.
Amazon Web Services (AWS), Google Compute Engine (GCE) ve Microsoft Azure bulut (cloud) tabanlı altyapı hizmetlerindendir.
IaaS'ın daha fazla gelişmiş ve özellikli hedeflere yönelik olan platformudur. PaaS, uygulama geliştirenlere, projelerini geliştirebilmeleri için internet üzerinden donanım ve yazılım araçları sağlayan bulut bilişim hizmet modelidir.
PaaS, altyapının (sunucular, depolama ve network) yanı sıra ara yazılım, geliştirme araçları, iş zekası hizmetleri, veritabanı yönetimi, sistem yönetimi ve güvenliğe yönelik çözümleri de kapsamaktadır. PaaS kullanıcılara uygulama geliştirecekleri, uygulamaları yönetecekleri ve sunacakları bir bulut ortamı sağlar. Programlama dili, veri tabanı ve işletim sistemi vs. PaaS sistemine en iyi örnektir.
PaaS'ta depolama ve kurulum alanına ilaveten kullanıcıya bir bilişim platformu ve özgül çözüm yazılımları da sunulur. Çoğunlukla belli sistemler için bulut çözümleri geliştiren, test eden ve kurduktan sonra üçüncü kişilere kullandıran kurumlar tarafından tercih edilir. Bu nedenle PaaS hizmet sağlayıcı, barındırmayla birlikte uygulama geliştiriciye yalıtılmış bir kurulum, test ortamı, işletim sistemi, bakım ve güncelleme desteği sağlar.
PaaS'ın bilinen örnekleri arasında Microsoft Azure ve Google App Engine sayılabilir.
SaaS hizmet sağlayıcılar, nihai kullanıcıya web tabanlı uygulamalar sunar. Ayrıca bu hizmetlerin güncel olmasını ve güvenliğini sağlar. Altyapı, yazılım ve tüm data SaaS tedarikçisinin veri merkezinde tutulur. Tedarikçi, donanım ve yazılımı yöneterek uygulamaların, verilerin kullanılabilirliğinden ve güvenliğinden sorumludur. SaaS, bir bulut hizmet sağlayıcısından kullandıkça öde esasına dayalı olarak satın alabileceğiniz kusursuz bir yazılım sistemidir.
İnternet tabanlı bir e-Posta hizmeti kullanıyorsanız, bir SaaS yazılım hizmeti kullanıyorsunuz demektir. Bu tarz hizmetlere, çoğunlukla bir web tarayıcısı aracılığıyla, hesabınıza kullanıcı adı ve parolanızla giriş yaptıktan sonra ulaşırsınız. e-Posta yazılımı, hizmet sağlayıcısının ağında bulunur ve iletileriniz de burada depolanır. e-Postalarınıza bilgisayar ya da mobil cihazlardaki web tarayıcısından erişim sağlarsınız. Bu örnek şahsi kullanıma yöneliktir ve genellikle ücretsizdir.
Kurumsal kullanım mevzu bahis olduğu zaman, e-Posta, işbirliği, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), kurumsal kaynak planlama (ERP) ve belge yönetimi vs. gibi gelişmiş kurumsal uygulamaları kiralamanız gerekmektedir. Söz konusu uygulamalar için abone olarak ya da kullanım seviyesine göre ödeme yapmanız gerekir.
SaaS'ın en bilindik örnekleri Microsoft Office 365, Google Apps, Dropbox'dır.
Veri madenciliği, etkin veri toplama, depolama ve yorumlamaya dayanmaktadır.
Bulut Bilişim Nedir? Bulut Bilişim Hakkında Tüm Detaylar
Bulut bilişim hizmeti, 3 kategoriden oluşmaktadır. Iaas, Paas, SaaS Nedir? Ne Fayda Sağlar?
Bulut teknolojisi sayesinde her ölçekten firma erişmeleri muhtemel olmayan teknolojilere ulaşma imkanına sahip olur.
Büyük veri nedir? Büyük verinin özellikleri nelerdir? Veri analizi nedir? Büyük veri 5V nedir?
Zeka ve akıl gerektiren sorunlar yapay zeka sayesinde bilgisayar yardımıyla etkili bir biçimde çözülmektedir.
Bulut teknolojisi, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sağlar.
Girişimciler artık yazılımlara servet ödemek yerine bulut'tan kiralayıp kullandıkları kadar ödeme yapıyor.
Bulut bilişimin en yaygın kullanım alanları veri depolama, yedekleme ve kurtarmadır.
Sunucu, depolama, veri tabanı, ağ, yazılım gibi hizmetlerinin internet üzerinden sağlanmasıdır.