Mysoft e-Fatura taahhütsüz,hızlı ve pratik,çevre dostu,mevzuatlara uyumlu,kullanımı kolay,uygun fiyatlı

Mysoft e-Fatura

Mysoft'tan yeni e-Fatura müşterilerine özel %25 indirim

Mysoft e-Fatura

Mysoft'tan yeni e-Arşiv Fatura müşterilerine özel %25 indirim

Mysoft e-Fatura

Tüm e-Ticaret Pazaryeri Entegrasyonları ÜCRETSİZ

Mysoft e-Fatura

Mali Müşavirlere Özel e-Aktarım ÜCRETSİZ

35000+ Mutlu Kullanıcı

35.000+

Mutlu Kullanıcı

e-Fatura Nedir?

Format ve standardı GİB tarafından belirlenen, bir faturada bulunması gereken bilgileri içeren, satıcı ve alıcı arasındaki gönderiminin Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirildiği elektronik belgeye e-Fatura denir. e-Fatura mükelleflerinin, birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları elektronik fatura olarak düzenlemeleri zorunludur.

  • e-Fatura ile faturalarınızı dijital ortamda hızlıca kesebilir, iş süreçlerinizi hızlandırarak şirketinizin verimliliğini arttırabilirsiniz.
  • e-Fatura'ya geçerek kağıt kullanımının önüne geçerek kargo masraflarından kurtulur ve doğaya da katkıda bulunursunuz.
  • Dakikalar içinde e-Fatura oluşturup müşterilerinize anında iletebilirsiniz.
  • e-Fatura kullanarak geriye dönük faturalara çok hızlı ulaşabilirsiniz. İstediğiniz kadar faturayı anında bulursunuz.
  • e-Fatura'lar mevzuat gereği çok farklı sistemlerde güvenle saklanır, bu nedenle kaybolmaz.

2024 e-Fatura Geçiş Zorunluluğu

2024 yılında e-Fatura'ya zorunlu olarak geçiş yapacak mükellef gurupları aşağıdaki gibidir:

  • Brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 3 Milyon TL ve üzeri olan firmalar,
  • İnternet üzerinden satış yapanlardan brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,
  • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlarla aracılık edenlerden brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,
  • Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlarla aracılık edenlerden brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,
  • İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı 2023 yılı hesap dönemi için 500 Bin TL ve üzeri olanlar,

Yukarda saydığımız mükellef gruplarının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapmaları gerekmektedir.

EPDK'dan şarj ağı işletmeci lisansı alan mükellefler ve bu mükellefler tarafından sertifika verilen şarj istasyonu işletmecilerine e-Fatura ve e-Arşiv Fatura zorunlu oldu.

7 Ekim 2023 tarihi itibarıyla faaliyetlerine devam eden mükellefler, 2 Ocak 2024 tarihine kadar, bu tarihten sonraki bir tarihte faaliyete başlayanlar ise faaliyete başladıkları tarih itibariyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.

Mükellefler, tutar ne olursa olsun verilen hizmetin karşılığında e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlemek zorundalar.

Mysoft e-Fatura'nın Avantajları

Hemen bugün Mysoft e-Faturayı deneyin ve işletmenizin büyümesine katkıda bulunun!

Kullanıcı dostu arayüz

Kullanıcı Dostu Arayüz

Mysoft Portal'ın kullanıcı dostu arayüzü ile tüm e-Fatura işlemlerinizi tek portalden, tüm cihazlardan kolayca yönetin.

Uygun Fiyat

Uygun Fiyat

Mysoft ile e-Fatura'ya geçmek için kurulum, güncelleme, entegrasyon, eğitim vb. maliyetlere katlanmak zorunda kalmayın.

Güvenilir Kesintisiz Hizmet

Güvenilir Kesintisiz Hizmet

Güçlü teknik altyapısı sayesinde hız problemleri yaşamadan güvenli bir şekilde kesintisiz kullanın.

7/24 Hızlı ve Tam Destek

7/24 Hızlı ve Tam Destek

İhtiyacınız olduğunda, beklemeden uzman ekiplerimizden 7/24 ücretsiz destek alın.

Taahhütsüz Kullanım

Taahhütsüz Kullanım

Hesap açma, kapama, cayma bedeli olmadan taahhütsüz olarak kullanın. İstediğiniz zaman hesabınızı kapatın.

Mevzuata Uygunluk

Mevzuata Uygunluk

Mysoft e-Fatura, GİB tarafından sürekli yenilenen mevzuatsal değişiklikler doğrultusunda eş zamanlı olarak güncellenir.

Güvenli Veri Saklama

Güvenli Veri Saklama

Mysoft e-Fatura, fatura verilerinizi güvenli bir şekilde saklar. Bu sayede, faturalarınıza her zaman erişebilir ve gerektiğinde kolayca görüntüleyebilirsiniz.

Hızlı ve Kolay Entegrasyon

Hızlı ve Kolay Entegrasyon

Mysoft e-Fatura, mevcut fatura üreten yazılımlar veya ERP sistemleriyle sorunsuz bir şekilde kolayca entegre edilebilir.

Müşteri Memnuniyeti

Müşteri Memnuniyeti

Mysoft e-Fatura kullanarak müşteri memnuniyetini artırabilir, iş süreçlerini geliştirebilir ve müşterilerinizle daha sağlam bir ilişki kurabilirsiniz.

Tüm e-Belge ürünlerimizi

Kullanmaya başlamak için

Neden Mysoft

Neden Mysoft e-Fatura?

Mysoft e-Fatura, elektronik ortamda hızlı, güvenli ve etkili bir şekilde fatura oluşturma ve almayı sağlayan mükemmel bir çözümdür. Mysoft e-Fatura, sadece kağıt kullanımını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda işletmelerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasına da yardımcı olur. Yasal düzenlemelere uygun olarak elektronik imzalama, gönderme ve güvenli saklama işlemlerini gerçekleştirir, böylece işletmelerin yasal gerekliliklere uyum sağlamasını kolaylaştırır. Üstelik kullanıcı dostu arayüzü, kolay entegrasyon ve hızlı fatura kesme/alma özellikleri sayesinde işletmelerin verimliliğini artırır. Mysoft e-Fatura ile işletmenizin iş süreçlerini optimize edebilir, müşteri memnuniyetini artırabilir ve rekabet avantajı elde edebilirsiniz.

1

Kolay Kullanım

Mysoft Portal'da fatura kesmek çok kolay. Tanımlanmış kişi veya kuruma yeniden fatura düzenlemek istediğinizde, müşteri bilgisi, ürün bilgisi gibi bilgiler otomatik olarak tanımlanır.

2

Taslak Olarak Kaydetme

Mysoft Portal'da faturalarınızı müşterinize iletmeden önce taslak olarak kaydedebilir, gerekli güncellemeleri yaptıktan sonra gönderebilirsiniz.

3

Cep Telefonundan Fatura Kesme Kolaylığı

Mysoft Portalın teknik altyapısı sayesinde cep telefonu veya tablet ile dilediğiniz yerden fatura kesebilir, müşterinize gönderebilir, alabilir ve inceleyebilirsiniz.

4

Toplu e-Fatura Yükleme ve Yazdırma

Mysoft e-Fatura uygulaması üzerinden çok sayıda faturanızın olduğu excel dosyalarınızı toplu halde sisteme yükleyebilir, düzenlediğiniz faturaları dilerseniz çoklu seçim tercihi ile yazdırabilirsiniz.

5

Çoklu Yetkilendirme

İsterseniz çalışanlarınız için birden fazla kullanıcı tanımlayarak, alt kullanıcı yönetim süreçlerinizi tasarlayabilirsiniz.

6

e-Ticaret Pazaryeri Entegrasyonu

Mysoft e-Fatura, ÜCRETSİZ e-ticaret entegrasyonu sunar. Bu özellik sayesinde, Trendyol, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti gibi pazaryerlerinden siparişleri otomatik olarak çekip faturalandırabilirsiniz.

7

Whatsapp veya e-Posta İle Gönderim

Mysoft e-Fatura uygulaması üzerinden düzenlediğiniz e-Faturalarınızı, müşterinize e-Posta ve Whatsapp'tan gönderebilirsiniz.

8

Gelişmiş Raporlama

Mysoft Portalın gelişmiş filtreleme özellikleri sayesinde çeşitli raporlar oluşturabilir ve aksiyonlarınızı bu doğrultuda alabilirsiniz.

Mysoft e-Fatura'nın Kazandırdıkları

Fatura gönderme ve almada zamandan tasarruf

Çevre dostu, kağıt kullanımında azalma

Kağıt, baskı ve posta masraflarında düşüş

Hataların azaltılması, iş akışının iyileştirilmesi

e-Fatura Sık Sorulan Sorular

2023 e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler kimlerdir?

Vergi Usul Kanunu 509 No'lu Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair 535 No'lu Tebliğ kapsamında 2023 yılında e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu aşağıdaki gibidir.

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı), 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
  • Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden e-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
  • İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,

1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

e-Ticaret e-Fatura zorunluluğu nedir? İnternet üzerinden satış yapanlarda e-Fatura zorunluluğu 2023

Gerek kendi siteleri gerekse de aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde, diğer her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

Sağlık Sektörü için e-Fatura Zorunlu Mu?

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.) tüm mükelleflerin, e-Fatura uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 09/02/2021 tarihinde 31390 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe (Sıra No: 526) ulaşmak için tıklayınız.

Otellere e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Zorunlu Mu?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan VUK Genel Tebliği (Sıra No 509) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No 535) ile e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğunun kapsamı genişletildi.

Otel işletmeleri ciro limitine bakılmaksızın e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar. Zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında özel usulsüzlük cezası uygulanmaktadır.

Emlak ve Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Zorunlu Mu?

Gayrimenkul veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden;

2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar, başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

Araç Alım, Satım, Kiralama Yapanlar İçin e-Fatura Zorunlu Mu?

Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükellefler;

2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.

HKS'yi Kullanan Komisyoncu ve Tüccarlar için e-Fatura, e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?

Hal Kayıt Sistemi e-Belge Uygulaması Kimleri Kapsıyor?

Hal Kayıt Sistemi (HKS)'nde olan 15 bin komisyoncu ve tüccar 1 Ocak 2020 itibarıyla e-Belge uygulamalarına zorunlu olarak geçiş yaptı. HKS kapsamında sebze ve meyvelerin ticaretini yapan tüccar ve komisyoncular e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamasına dahil oldu.

HKS'ye Kayıtlı Olmayan Komisyoncu ve Tüccarlar için e-Fatura, e-Arşiv Fatura'ya Geçiş Zorunluluğu Var Mı?

Tüccar ya da komisyoncu iseniz kanunen Hal Kayıt Sistemine bildirim yükümlülüğünüz var ise ve aynı zamanda Toptancı halinde ve hale bildirilerek işlem gören mallar hakkında tebliğin ekindeki listede yer alan yaş sebze ve meyveler ile uğraşıyorsanız, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye ve e-MM geçiş yapmak zorundasınız.

İhracatta e-Fatura Zorunluluğu Nedir?

GİB tarafından, 1 Temmuz 2017 itibariyle ihracat ve tax-free faturalarının e-Fatura sistemine alınmasıyla beraber, ihracat işlemleri de dijital ortama taşındı. Bu uygulamayla ihracat faturaları GİB kanalıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na gönderiliyor.

İhracat yapan ve e-Fatura kapsamında olan şirketler, e-Fatura düzenlemek zorundadır. İhracat e-Faturası, yasal haklarınızı savunarak karşı tarafa sunacağınız resmi belge niteliğine sahiptir.

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11'inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyenlerin, ilgili faturalarını e-Fatura olarak düzelemeleri zorunludur.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Faturaya geçiş yapabilmek için;

Tüzel kişilerin, Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden (https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden başvurabilirsiniz) mali mühür temin etmeleri gerekir. Gerçek kişilerin ise e-İmza almaları gerekir.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali Mühür almış firmalar e-Fatura başvurusunu Gelir İdaresi Başkanlığını https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ adresinden veya Mysoft Portal GİB e-Fatura Başvurusu menüsünden yapabilir.

E-FATURA CANLI ORTAM BAŞVURU

Gelir İdaresi Başkanlığının başvuru sayfasında yer alan aşağıdaki bilgileri sisteme girerek e-Fatura başvurunuzu yapabilirsiniz.

Mükellef Bilgileri

  • VKN veya TCKN
  • e-Fatura uygulamasından yararlanma yöntemi
  • İş telefonu
  • Fax
  • Adres
  • E-posta adresi
  • Web adresi
  • Kanuni merkez

Şirket Sorumlu Bilgileri

  • Sorumlu TCKN
  • Sorumlu adı
  • Sorumlu soyadı
  • Sorumlu cep telefon numarası
  • Sorumlu e-posta

e-Fatura Aktivasyonu Nasıl Yapılır?

  • e-Fatura almanız ve iletebilmeniz için hesabınızı aktive etmeniz gerekir.
  • e-Fatura hesap aktivasyonu çalıştığınız özel entegratör yada GİB e-Fatura başvuru rehberinde yer alan bir programı ile yapılır.
  • e-Fatura aktivasyon işlemi sonrası artok e-fatura kayıtlı kullanıcı olunur. e-Fatura gönderme ve alma süreci aktif olarak çalışır.

Tüm bu işlemler için, Mysoft Anahtar Teslim e-Fatura hizmetimizden yararlanabilir, süreç boyunca e-Fatura uzmanlarımız 7/24 destek alabilirsiniz.

e-Fatura Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Fatura sorgulama işlemini, https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/Sorgula.jsp adresinden mükellefe ait vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarasını girerek yapabilirsiniz. Mevcut bilgilerle, sistemdeki bilgileri karşılaştırabilir, doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

Gönüllü olarak e-Fatura Sistemine Geçilir Mi?

Zorunlu e-Fatura mükellefi olmayan firmalar, gönüllü olarak e-Fatura sistemine geçebilir. e-Fatura sistemine geçen yükümlüler, gönderdikleri e-Fatura'ları 10 yıl süreyle saklamak zorundalar. İsteğe bağlı e-Fatura sistemine geçiş yapan firmalar, herhangi bir yaptırım olmadan sistemden çıkabilirler.

2024 Yılında e-Fatura Düzenlememe (Kesmeme) Cezası Nedir?

e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olanlar dahil Fatura, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, Gider Pusulası belgelerinin verilmemesi, alınmaması, gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, bu belgelerin e-Belge olarak düzenlenmesi gerekirken, kağıt olarak düzenlenmesi, bu belgelerin hiç düzenlenmemiş sayılması halinde her bir belge için 3.400 TL özel usulsüzlük cezası kesilir. Bir takvim yılı içinde her bir belge türüne ilişkin olarak kesilecek toplam ceza 1.700.000 TL'dir.

e-Belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dahil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici (ÖKC) cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmemesi, kullanılmaması, bulundurulmaması, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verilmesi, gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş sayılması durumunda her bir belge için 3.400 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.

Her bir belge türüne ilişkin olarak bir tespit için toplam ceza 170.000 TL

Her bir belge türüne ilişkin bir takvim yılı içinde kesilecek toplam ceza 1.700.000 TL'dir.

2024 yılında uygulanacak özel usulsüzlük ceza listesine ulaşmak için tıklayınız.

Geriye Dönük e-Fatura Kesmenin Cezası 2024

Vergi Usul Kanunu'na göre fatura, malın teslimatının yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar, hiç düzenlenmemiş sayılarak 2023 yılında 3.400 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.

e-Fatura Yerine e-Arşiv Fatura Düzenlenmesinin Cezası Nedir?

e-Fatura düzenlenmesi gereken durumda e-Arşiv Fatura düzenlenmesi halinde Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai müeyyidelerin uygulanması gerekmektedir. Ancak düzenlenen faturanın içeriği mal teslimi ya da hizmet ifasının yapılmadığı manasında değildir. Bu nedenle kayıtlara geçen ve beyannamelere ilave edilen e-Arşiv Fatura da geçerlidir.

e-Faturada Bulunması Gereken Zorunlu Bilgiler Nedir

e-Fatura'da aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur:

  • e-Faturanın düzenlenme tarihi ve belge numarası.
  • e-Faturayı düzenleyenin adı/soyadı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası.
  • Müşterinin adı/soyadı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası.
  • Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı, vergi türü, oranı ve tutarı.
  • Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası.
  • GİB sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenen karekod veya barkod.

Mükellefler e-Fatura üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebilir.

e-Fatura Mükellefi Kağıt Fatura Kesebilir Mi?

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına dahil olan mükellefler, uygulamaya dahil oldukları tarihin 7'nci günü sonuna kadar söz konusu belgelerini kağıt ortamda düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için e-Belge veya kâğıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.

Belirtilen tarihlerden sonra ise belgelerin e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olup, kağıt ortamda belge düzenlenmesi halinde Kanunda yazılı cezalar tatbik edilir.

e-Fatura Kullanıcısı Olduktan Sonra Kağıt Fatura Gönderilir Mi?

e-Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler hesaplarının açılmasını takip eden 7 günden sonra kayıtlı kullanıcılara e-Fatura göndermek ve almak zorundadırlar. Ayrıca e-Fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin gerek kendi sistemlerinde gerekse e-Fatura Uygulamasında meydana gelebilecek arıza ve kesinti durumlarında fatura düzenleyebilmek için yeteri kadar basılı kağıt fatura bulundurmaları zorunludur.

Hem Kağıt Fatura Hem e-Fatura Düzenlemek Mümkün Mü?

e-Fatura kullanmaya başladıktan sonra kağıt fatura düzenleyemezsiniz. e-Fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflere e-Fatura, e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan mükelleflere kağıt fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

e-Fatura sistemine yeni kayıt yaptıran mükelleflerin, "e-Fatura Kayıtlı Kullanıcılar Listesinde" ilan edilmelerini takiben 7 gün içinde e-Fatura düzenlemeleri ve almaları, diğer kayıtlı kullanıcıların yeni kayıt olan kullanıcılara bu süre zarfında e-Fatura iletmeleri zorunlu değildir.

e-Fatura Mükellefi Olmayan Alıcıya e-Fatura Gönderilir Mi?

e-Fatura'yı, sadece e-Fatura mükelleflerine gönderebilirsiniz. e-Fatura mükellefi olmayan alıcıya, e-Arşiv Fatura veya kağıt fatura düzenleyebilirsiniz.

Hafta Sonu e-Fatura Kesilir Mi? Resmi Tatil Günlerinde Fatura Kesilir Mi?

Yürürlükte olan mavzuata göre hafta sonları veya resmi tatillerde fatura kesilmesine aykırı herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Hafta sonları ve resmi tatil günlerinde e-Fatura kesilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Ancak resmi kurum ve kuruluşlarda hafta sonları ve resmi tatillerde e-Fatura düzenlenemez.

Yanlış Kesilen e-Fatura İptal Edilebilir Mi?

e-Faturada, kağıt faturada olduğu gibi iptal ve iade işlemleri yapılabilir. Gönderdiğiniz e-Faturanın iptal edilebilmesi için alıcının 8 gün içerisinde bu faturayı "reddetmesi" gerekiyor. 8 gün içerisinde reddedilmeyen e-Faturalar onaylanmış sayılır.

e-Faturayı Gönderdikten Sonra Değişiklik Yapılır Mı?

Faturayı gönderdikten sonra değişiklik yapamazsınız. Ancak karşı tarafın e-Faturayı reddetmesi durumunda yeni bir e-Fatura düzenleyebilirsiniz.

Geriye Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir?

Geriye dönük e-Fatura, gönderilme ve düzenlenme zamanından öncesinde yapılan işlemler için kesilen faturadır. Örneğin bir mal teslimatı ve hizmet ifasından 4 gün sonra fatura düzenlerseniz 4 gün öncesi için fatura düzenlemiş olacağınız için geriye dönük fatura düzenlemiş olursunuz. Yasal olarak geriye dönük faturalar 7 gün içinde düzenlenmelidir.

Burada kritik nokta ise söz konusu tarihle cari tarih arasında başka bir faturanın düzenlenmemiş olması gerekmektedir.

e-Fatura'da 7 Günlük Süre Nasıl Hesaplanır?

Faturanın nasıl düzenleneceği ile ilgili konular, VUK 231'inci maddesinde "Fatura nizamı" başlığı altında açıklanmıştır. Buna göre e-Fatura malın teslimi ya da hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır.

7 günlük süre hesaplanırken, işlemin gerçekleştiği gün dikkate alınacak mı, yoksa süre, hesabı takip eden günden itibaren mi başlayacaktır, sorusunun cevabı VUK'un 18. maddesinde "Sürelerin hesaplanması" başlığı altında açıklanmıştır.

Kanuna göre süre, gün olarak belirlenmişse başladığı gün hesaba katılmaz ve son günün tatil saatinde biter. Yani e-Faturadüzenleme için öngörülmüş 7 günlük azami sınırın hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.

Firmaların e-Fatura Kullanıcısı Oldukları Nasıl Anlaşılır?

e-Fatura kayıtlı kullanıcı bilgilerine https://ebelge.gib.gov.tr/efaturakayitlikullanicilar.html adresinden VKN/TCKN bilgileri ile sorgulama yapabilirsiniz.

2024 Yılı Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı Nedir?

Satılan emtia veya ifa edilen hizmet bedelinin açıklanan hadleri geçmesi veya bedel söz konusu tutarın altında kalmakla beraber nihai tüketicinin istemesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.

2024 yılında fatura kesme ve düzenleme sınırı 6.900 TL olarak belirlendi. 30 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 556 Genel Tebliğinde 2024 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 6.900 TL oldu.

Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2024 yılı tutarı 6.900 TL'dir.

İhracatta e-Fatura Nasıl Düzenlenir?

İhracatta e-Faturaya Nasıl Geçiş Yapılır?

İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz.

İhracatta e-Fatura Nasıl Düzenlenir?

Zorunlu alanlar doldurulduktan sonra alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanabilen faturalarda, isteğe göre iki dil de birden kullanılabilir.

İhracat e-Fatura'sında Bulunması Gereken Zorunlu Bilgiler Nelerdir?

  • Eşya birim fiyatı
  • Satış bedeli
  • Teslim şartı
  • Eşya miktarı (kilo, metre, adet vb. ile birlikte)
  • Eşyanın bulunduğu kabın numarası, adedi, markası, cinsi ve nevi
  • Eşyanın teslim ve bedelinin ödeme yeri
  • Eşyanın gönderilme şekli, hava yolu, kara yolu, demiryolu, denizyolu detayları
  • Satıcının bağlı olduğu vergi dairesi, vergi numarası
  • GTİP numarası
  • Mal hizmet satırları için gümrük takip numarası
  • Malı satın alan firmanın unvanı, firma değilse alan kişinin bilgileri
  • Malı satın alan firmanın ilgili ülkedeki VKN
  • Ödeme yapılacak hesap no (Swift, IBAN)
  • Ödeme şekli ve şartları
  • Ödeme kanalı

GTİP Numarası Zorunlu Mu? GTİP Kaç Karakter Olmalıdır?

GTİP NO zorunlu alandır ve noktasız 12 haneli olacak şekilde yazılmalıdır.

Hizmet Faturaları, İhracat e-Faturası Şeklinde Mi Düzenlenir?

Hizmet ihracı bu kapsamda değildir. e-Fatura'ya kayıtlı mükellefler, yalnızca mal ihracında, faturalarını e-Fatura olarak düzenlemek mecburiyetindedir. Gönderici e-Arşiv kullanıcısı ise e-Arşiv Fatura, yoksa matbu fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

İhracat Faturası Türkçe Mi Yoksa Yabancı Dilde Mi Düzenlenir?

İhracat faturaları, İngilizce ya da başka bir dilde düzenlenebilir. e-Fatura'larda Türkçe ve yabancı dil birlikte kullanılabilir.

İhracat e-Faturası İptal Edilebilir Mi?

İhracat e-Fatura sisteminde iptal işlemi gerçekleştirmek mümkündür. Söz konusu iptal GTB'ye başarılı olarak gönderilen ve Referans Numarası alan faturalarda, tescil aşamasına kadar GTB Tek Pencere Portalı'na girilerek yapılır. Ya da tescil sırasında GTB görevlisi tarafından RED cevabı dönülebilir ve fatura iptal edilmiş olur. Daha sonra yeni bir e-Fatura hazırlayarak gönderilmesi gerekmektedir.

Sigorta, Komisyon, Navlun vb. Hizmetler İçin GTİP Numarası Bulunmaz. Bunlar İhracat Faturasında Nasıl Gösterilir?

İhracat faturasında sigorta, navlun, komisyon vb. tutarları ayrı bir satır olarak girilmeden, satırlara, dağıtılabilir. İskonto tutarı alanında arttırım veya indirim alanları seçilerek de işlem yapılabilir. Faturanın açıklama bölümüne ne kadarının maliyet ne kadarının sigorta, navlun olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Serbest Bölgelerdeki Şirketlere İhracat e-Faturası Nasıl Düzenlenir?

Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB (Gümrük Çıkış Beyannamesi) ekinde hazırlanan bir faturaysa ihracat e-Faturası olarak düzenlenir. Farklı bir belge ekine alındığında alıcı e-Fatura mükellefiyse e-Fatura düzenlenir. Alıcı e-Fatura kullanıcısı değilse ve gönderici e-Arşiv mükellefi ise e-Arşiv Fatura hazırlanır, yoksa kağıt fatura düzenlenmesi gereklidir.

Cezai İşlem Uygulanır Mı?

e-Fatura düzenleyen bütün mükelleflerin ve personellerinin mevzuatta yer alan kurallara riayet etmesi çok önemlidir. İhracat faturasında yer alması gereken bilgilere yer verilmemesi durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.

e-Fatura Aslı Gibidir Yapılır Mı?

e-Faturanın pdf hali, kağıt çıktısı, e-posta ile gönderilmesi, "Aslı Gibidir" yazılması vs. geçersizdir. Geçerli hali GİB üzerinden başarıyla geçmiş XML'idir. Faturaların XML halinde saklanması gerekmektedir. zip'ten çıkarıp çıkarmamak sizin tercihinizdir fakat önemli olan fatura XML'i ve bu XML'i istendiğinde ibraz edebilmenizdir.

e-Fatura Görüntüleyici Nedir?

e-Faturanın veya e-Fatura iptal (Kabul/Red uygulama yanıtının) belgesinin matbu olarak çıktısının alınabilmesi, "Aslı Gibidir" yazılabilmesi, e-Posta ile iletilmesi uygun değildir.

e-Faturanın geçerli hali GİB üzerinden başarıyla geçmiş XML'idir. e-Faturanın GİB üzerinden başarıyla gönderilip gönderilmediğinin kontrolü ve sorgulanması ancak fatura XML'i üzerinden, e-Fatura Görüntüleyici programı aracılığıyla yapılabilir. e-Fatura sisteminde olmayanlar da e-Faturanın kontrolünü e-Fatura Görüntüleyici programı vasıtasıyla yapabilirler.

e-Fatura Görüntüleyici, efatura.gov.tr web sitesinde, ana sayfada "Kılavuzlar" başlığının altında yer almaktadır. İsterseniz e-Faturalarınızı görüntülemek ve doğrulamak için e-Fatura Görüntüleyiciyi indirebilirsiniz. (Java 1.8 101 ve üstü sürümle çalışır.)

e-Fatura Görüntüleyici ile e-Faturalarınızı sorgulayabilir ya da e-Faturalarınızı doğrulayabilirsiniz.

GİB tarafından yayımlanan "e-Fatura Görüntüleyici Kullanım Kılavuzu"nun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

e-Fatura ile e-Arşiv Fatura Farkları Nelerdir?

e-Belge sistemleriyle beraber "e-Fatura" ve "e-Arşiv Fatura" kavramları da hayatımıza girdi. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura birbirine benzese de aralarında bazı farklar bulunmaktadır.

e-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyip, iletebileceğiniz ve saklayabileceğiniz sistemdir.

e-Arşiv Fatura ise e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. e-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.

  • e-Fatura sisteminde, yalnızca uygulamada kayıtlı kullanıcılara e-Fatura düzenlenebilir, iletilebilir ve alınabilir.
  • e-Arşiv Fatura sistemi ise e-Fatura kapsamı haricindeki alıcılara kesilen faturaların da dijital ortamda oluşturulmasını ve ikinci suretinin elektronik olarak korunmasını ve ibraz edilmesini sağlar.
  • e-Fatura sisteminde düzenlenen faturalar önce GİB'e sonra alıcıya iletilir. Faturalar GİB tarafından ön kontrolden geçer. e-Arşiv Fatura'da ise GİB'e ayda bir defa raporla bilgi verilir.
  • e-Fatura'da, fatura dijital ortamda alıcısına iletilir ve kağıt çıktı alınamaz, e-Arşiv Fatura'da ise fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı olarak gönderilebilir.
  • e-Fatura sistemine dahil olmak şartıyla, isteyen her firma e-Arşiv Fatura sistemine geçebilir.
  • e-Fatura'da zaman damgası yoktur. Oysa e-Arşiv Fatura'da evrakların, mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanması ve muhafaza edilmesi gerekir.
  • e-Fatura'da UBL-TR formatı zorunludur. e-Arşiv'de istenilen format kullanılabilir.
  • e-Fatura'da, GİB Portal, Entegrasyon veya Özel Entegratör, sistemlerinden biri kullanılır. e-Arşiv Fatura kullanıcıları, "Özel Entegratör" veya kendi bilgi işlem sistemleri üzerinden (GİB'den onay alarak) kullanabilir.

e-Fatura veya e-Arşiv Fatura Sevk İrsaliyesi Yerine Geçer Mi?

Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde "İrsaliye yerine geçer" ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer.

Ayrıca matbu çıktısının satıcı ya da yetkili tarafından imzalanması gerekmektedir. Bu tür durumlarda ayrıca e-İrsaliye düzenlenmesine gerek yoktur.

e-İrsaliye düzenlenme imkanı altyapı ve teknik yetersizliklerden dolayı yoksa sevk irsaliyesi düzenlenebilir mi?

Bu gibi durumlarda kağıt Sevk İrsaliyesi ve e-irsaliye aynı zamanda düzenlenir. Düzenlenen matbu sevk irsaliyesinde e-irsaliye'ye ait belge no ve belge düzenleme tarihi, saat ve dakika olarak yazılır.

Ayrıca, malın fiili sevki esnasında düzenlenebilecek matbu sevk irsaliyesinin bulunmaması durumunda, sevkiyatı sağlayan kişi veya kuruma belgenin dijital ortamda gösterimine imkan sağlayacak gerekli bilgilerin paylaşılması gerekmektedir. Söz konusu sevk irsaliyesinde "e irsaliyesi ayrıca düzenlenmiştir." ibaresinin yazılması zorunludur.

Temel ve Ticari Fatura Senaryosu Nedir?

Temel Fatura nedir?

Temel e-Fatura senaryosunda; alıcı fatura üzerinde herhangi bir teknik sorun (zorunlu alan eksikliği, veri bozulması, imza geçersizliği vb) olmadığı müddetçe faturayı kabul etmek zorundadır. Alıcının Temel e-Faturayı reddetme seçeneği yoktur. Alıcı, fatura ile ilgili itirazını yalnızca harici yollarla gerçekleştirebilir.

Ticari Fatura nedir?

Ticari e-Fatura senaryosunda; Alıcı gelen faturayı "kabul", "ret" ya da "iade" etme hakkına sahiptir. Ticari e-Fatura alıcıya ulaştıktan sonra kabul edip etmeyeceğini bildirmesi gerekir.

Temel Fatura ve Ticari Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Faturayı alıcıya Temel e-Fatura şeklinde gönderirseniz fatura alıcının onayı beklenmeksizin onaylanmış sayılır. Ticari e-Fatura göndermeniz durumunda, alıcının faturayı onaylaması, reddetmesi veya iptal etmesi gerekir.
  • Temel e-Faturada, hata olması veya alıcının faturayı kabul etmemesi durumunda, iade faturası düzenleyerek veya muhasebe kayıtlarına almadan harici yollarla sistem dışından itiraz edilebilir. Ticari e-Faturada ise alıcı, faturayı aldığı anda, onay, red veya iptal edebilir. Ticari e-Fatura'yı 7 gün içinde onaylamanız ya da reddetmeniz gerekmektedir.
  • Temel e-Fatura, daha çok hizmet faturalarında kullanılmaktadır. Ticari e-Fatura ise daha çok ticarette kullanılmaktadır.
  • Ticari e-Fatura, herhangi bir anlaşmazlık halinde, hukuki yollara başvurmanız durumunda, kanıt niteliği taşımaktadır.

Temel ya da Ticari Fatura arasındaki farklılıklardan dolayı, herhangi bir işe başlamadan önce müşterinizle hangi faturayı kullanacağınız hakkında fikir birliğine varmanız gerekir. Şayet hangi fatura kullanılacağı konusunda bir anlaşma yapılmadıysa, reddetme özelliğinden dolayı Ticari e-Fatura kullanmak daha yararlı olacaktır.

Temel Fatura Nasıl İptal Edilir?

"Temel Fatura" senaryosu ile düzenlenen faturalarda "iptal/ret" işlemi harici yollarla veya Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan "e-Fatura İptal Portalı" aracılığıyla yapılmaktadır.

e-Fatura İptal Portalı aracılığıyla "Temel Fatura" nasıl iptal edilir?

"Temel Fatura" senaryosundaki e-Faturanın "e-Fatura İptal Portalı" üzerinden iptal edilmesi için öncelikle faturayı düzenleyen kişinin (satıcı) iptal talebinde bulunması gerekir.

İptal talebinin ardından fatura numarası ve fatura bilgilerini yazarak kendisine ait mali mühürle imzalaması gerekmektedir. Oluşturulan iptal talebinin ardından, faturanın alıcısının (müşteri) "e-Fatura İptal Portalı" üzerinden onay vermesi gerekmektedir. (İptal talebine onay verilmeyen faturalar iptal edilmemiş sayılır.)

İptal talebine onay verilme işleminin ardından e-Fatura uygulaması üzerinden iletilen "Ret" yanıtı olarak değerlendirilecek ve sistem içi itiraz mekanizması olarak kabul edilecektir.

Ayrıca "Temel Fatura" senaryosu ile düzenlenen faturalar için mükellefler harici itiraz yollarını (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanarak da iptal işlemini gerçekleştirebilirler.

Ancak harici itiraz yolları ile iptal edilen faturanın Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemi üzerinden takibi yapılmaz. O nedenle yapılacak denetimlerde mükelleflerin "itiraz/iptal" işlemlerini harici yollardan gerçekleştirdiklerine dair tevsik edici bilgi ve belgeleri, ilgililere sunma ve istenildiğinde ibraz etmek üzere muhafaza etmeleri gerekmektedir.

e-Fatura Sorgulama, Doğrulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-FATURA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? GİB E-FATURA SORGULAMA

  • www.efatura.gov.tr adresinden e-Fatura Görüntüleyici programını indirin (ücretsizdir)
  • Bilgisayara inen "EFaturaGoruntuleyici.jnlp" dosyasına tıklayarak e-Fatura görüntüleyiciyi açın.
  • (Aç) düğmesine tıkladığınızda bilgisayarda olan e-Fatura XML açılır. (Burada dikkat edilmesi gereken nokta; dosya uzantısı ".zip" değil, mutlaka ".xml" seçilmelidir.)
  • Bu bölümde e-Fatura sorgulama ve e-Fatura doğrulama işlemlerini yapabilirsiniz.

E-FATURA SORGULAMA: e-Fatura açıldıktan sonra "Sorgula" düğmesine basılır. Sorgulama sonucunda;

1- "İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcıya ulaştırılmıştır" yazıyorsa fatura GİB'den başarıyla geçmiştir. (Alıcı faturaya harici yollarla itiraz etmiş olabilir, bu bilgi e-Fatura Görüntüleyici ile görülememektedir.)

2- "İlgili fatura GİB sisteminden geçmemiş ve alıcıya ulaştırılmamıştır" yazıyorsa fatura GİB'den başarıyla geçmemiştir. (Faturaya e-Fatura sistemi üzerinden hiç gönderilmemiş ya da gönderilmiş ancak hata aldığı için geçersiz hale düşmüş olabilir. Gönderici gönderdiği faturanın zarfının hata alıp almadığını kontrol etmelidir.) Bu durumda fatura geçersizdir.

3- "İlgili fatura GİB sisteminden geçmiş ve alıcı faturayı reddetmiştir" yazıyorsa fatura GİB'den başarıyla geçmiş ancak alıcı bu faturaya sistem üzerinden "ret" cevabı vermiştir. Bu durumda fatura geçersizdir.

E-FATURA DOĞRULAMA:

Açılan e-Fatura/Uygulama Yanıtı XML'inin imzasının doğrulanabilip doğrulanamadığını kontrol eder. Doğrulama yapılamıyorsa e-Fatura'da değişiklik yapılmış demektir.

e-Fatura açıldıktan sonra "Doğrula" düğmesine basılır. Doğrulama sonucunda;

1- "Mali Mühür Doğrulandı!" yazıyorsa fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik yapılmamıştır. "Sertifika Bilgileri" kısmına tıklandığında e-imza veya mali mühür sertifika ile ilgili bilgiler görülür.

2- "Mali Mühür Geçersiz!" yazıyorsa fatura imzalandıktan sonra üzerinde değişiklik yapılmıştır (İlk imzalama işlemi sırasında yanlış işlem yapılmış ve fatura doğru şekilde hiç imzalanamamış olabilir.) Bu durumda fatura geçersizdir.

Proforma Fatura Nedir? Proforma Faturanın Amacı Nedir?

Proforma fatura nedir?

Proforma fatura, teklif faturasıdır, ön fatura da denilmektedir. Proforma fatura özellikle dış ticarette kullanılır, uluslararası satış sözleşmesi olarak da nitelendirilir. Proforma fatura karşılığı hizmet veya ürün verilmediği için ödeme de yapılmaz. Proforma faturanın maliye açısından ve kanunen hiç bir sorumluluğu yoktur. Ticaret ve Vergi Hukukunda "Proforma Fatura" ile alakalı bir düzenleme bulunmamaktadır.

Dileyen her işletme Proforma faturayı kullanabilir. Yalnız Proforma fatura düzenlemek için ticari fatura kullanılmaz. Ayrıca fatura üzerinde "Proforma Fatura" ibaresi olmak zorundadır. İşletme, kağıt Proforma fatura düzenleyeceği gibi antetli kağıdıyla da Proforma faturayı hazırlayabilir.

Proforma faturanın amacı nedir?

Proforma faturada satılacak ürünün özellikleri, satış koşulları, ürünün cinsi, fiyatı, teslimi vs. gibi satışla alakalı tüm koşullar yazılır. Proforma fatura, satıştan önce hazırlanarak müşteriye iletilir. Faturanın düzenlenmeden önceki son halini kapsar. Proforma fatura müşterinize, işinize verdiğiniz ehemmiyeti anlatmak için mükemmel bir metottur. Kaşelenmiş proforma fatura sayesinde alıcının size olan güveni artar.

Alıcının proforma fatura talep etmesi; faturayı nasıl düzenleyeceğinizi, ödeme ve teslimatın nasıl gerçekleşeceği gibi bilgileri sizden yazılı olarak istemesi anlamına gelmektedir. Proforma faturayı alıcının tasdik etmesi, satış işleminin onaylandığı ve ticari faturanın kesilebileceği manasına gelmektedir. Ayrıca Proforma fatura sayesinde, ticari faturada olası hatalar minimuma indirgenmiş olur.

Proforma faturada ne tür bilgiler bulunur?

  • Satıcı ve alıcının adı soyadı, ünvan, telefon ve adres bilgileri
  • Fatura tarihi ve fatura numarası
  • Hizmet veya ürün muhteviyatı
  • Hizmet veya ürün bedeli
  • Ödeme şekli
  • Navlun ve sigorta prim ücretleri
  • Ürünün menşei
  • Malların ağırlığı, ebatları, miktarı
  • Ürünün ambalaj özellikleri
  • Sevkiyat türü
  • Faturayı hazırlayanın imzası
  • "Proforma Fatura" ibaresi mutlaka yazılmalıdır

e-Fatura Mükellefinin Nevi Değişikliği Durumunda Yapması Gerekenler Neler?

e-Fatura uygulamasına kayıtlı bir kullanıcı, nevi değişikliğine gitmesi halinde, (15 gün içerisinde) nevi değişikliğine ilişkin Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na posta yoluyla başvurması gerekmektedir.

Ayrıca yeni unvana ait mali mühür temini için Kamu Sertifikasyon Merkezine (elektronik ortamda) başvurması gerekmektedir.

Nevi değişikliğine giden mükellefler, yeni mali mühürlerini temin edene kadar, e-Fatura uygulamasından eski Vergi Kimlik Numarasına ait unvan ve mali mühür ile yararlanmaya devam edecekler. Bu süre zarfında, eski unvanlarına düzenlenen faturaları da muhasebeleştirebilecekler. Mükellefler düzenleyecekleri e-Faturalarda, yeni unvan ve Vergi Kimlik Numarası bilgilerine, faturanın açıklama alanında yer vereceklerdir.

Yeni unvanlarına ait mali mührün "üretim/teslim" bilgisi Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından iletildikten sonra, eski hesapları kapatılarak, yeni hesapları aktive edilecektir. Bu tarihten sonra yeni Vergi Kimlik Numarası (VKN), yeni unvan ve yeni mali mühür kullanılarak e-Fatura düzenlenecektir.

e-Fatura Mükellefinin Ünvan Değişikliği Durumunda Yapması Gerekenler Neler?

e-Fatura uygulamasına kayıtlı bir kullanıcı, unvanının değişmesi halinde, (15 gün içinde) unvan değişikliğine ait Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi ve durumu izah eden bir dilekçe ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na posta yoluyla başvurması gerekmektedir.

Ayrıca yeni unvana ait mali mühür temini için Kamu Sertifikasyon Merkezine (elektronik ortamda) başvurması gerekmektedir.

Unvan değişikliğine giden mükellefin e-Fatura sistemindeki unvanı, dilekçesine istinaden güncellenecektir. Mükellefler yeni mali mühürlerini temin edene kadar, eski unvana ait mali mühürleri ile işlem yapmaya devam edebilecekler.

Teslimatı Kısım Kısım Yapılan Mallar için e-Fatura ve e-İrsaliye Ne Zaman Düzenlenir?

Montaj metodu ile üretilen ve teslimatı parça parça yapılan malların tesliminde, montaj yapılması için gönderilen her parçanın sevki yapıldığı esnada irsaliyenin kesilmesi gerekir.

Ayrıca irsaliyenin üzerine taşınan malın parça parça taşındığının ve montaj yapılacağının belirtilmesi gerekmektedir.

Montajın tamamlandığı tarihten itibaren 7 gün içinde de faturanın kesilmesi, düzenlenen irsaliyelerin numaralarının da faturada bulunması gerekmektedir.

e-Fatura Durum Kodları Nedir? Durum Kodlarının Anlamı Nedir?

e-Fatura Durum Kodları Nedir?

Sistem yanıtları, gönderilen SENDERENVELOPE veya POSTBOXENVELOPE türündeki zarfların durumlarını zarfı gönderen kısma bildirmek amacıyla tasarlanmış asenkron (zaman uyumsuz) olarak gönderilen bir belge türüdür. Ancak gönderen bölüm ayrıca göndermiş olduğu zarfın durumunu web servisin getApplicationResponse yöntemini çağırarak sorgulayabilir. Merkeze gelen zarfların işlenmesi kuyruk veri yapısı ile sağlanmaktadır. Buna göre gelen zarflar bir kuyruğa alınır ve sırası ile işlenmeye başlar. Durum kodları bu mantık çerçevesinde tasarlanmıştır.

Kod Mesaj Açıklama
1110 ZIP DOSYASI DEĞİL Gönderdiğiniz zarfın formatı ".zip" olmalıdır. 1110 hata kodunu alıyorsanız, faturayı yeniden göndermeniz gerekmektedir.
1111 ZARF ID UZUNLUĞU GEÇERSİZ Zarf ID numarası 32 karakterden farklıysa 1111 durum kodu alınır.
1120 ZARF ARŞİVDEN KOPYALANAMADI Zarf arşivden kopyalanamadığı zaman 1120 hata kodu alınır.
1130 ZIP AÇILAMADI Zarfın okunamadığı durumlarda 1130 hata kodu alınır.
1131 ZIP BİR DOSYA İCERMELİ ZIP bir dosya içermediğinde 1131 hata kodu alınır.
1132 XML DOSYASI DEĞIL Zarf içindeki dosyalar XML formatında olmalıdır.
1133 ZARF ID VE XML DOSYASININ ADI AYNI OLMALI Zarf ID'si ve XML ID'si aynı karakterde olmadığı durumda 1133 hata kodu alınır.
1140 DÖKÜMAN AYRIŞTIRILAMADI Zarftaki fatura doğru şekilde çıkarılamadığı zaman 1140 hata kodu alınır.
1141 ZARF ID YOK Zarf ID alanı boş bırakıldığı zaman 1141 hata kodu alınır.
1142 ZARF ID VE ZIP DOSYASI ADI AYNI OLMALI Zarf ID'si ve ZİP ID'si aynı karakterlerde olmadığı durumda 1142 hata alınır.
1143 GEÇERSİZ VERSİYON ACIKLAMA YOK
1150 SCHEMATRON KONTROL SONUCU HATALI Bunun anlamı Fatura üzerinde yer alan bilgiler GİB standartlarında değildir.
1160 XML ŞEMA KONTROLÜNDEN GEÇEMEDİ Oluşturulan XML formatı geçersizdir.
1161 İMZA SAHİBİ TCKN VKN ALINAMADI Aynı Fatura yeniden gönderilmelidir.
1162 İMZA KAYDEDİLEMEDİ Faturayı göndermeden evvel imza kontrolü yapmalısınız.
1163 GÖNDERİLEN ZARF SİSTEMDE DAHA ÖNCE KAYITLI OLAN BİR FATURAYI İCERMEKTEDIR Merkez birim zarfı posta kutusuna gönderir. Şayet gönderim başarılı olmuşsa öncelikle zarfın merkezdeki durum kodu posta kutusundan sistem yanıtı gelene kadar 1220 "HEDEFTEN SİSTEM YANITI GELMEDI" şeklinde olur.
1164 GÖNDERİLEN ZARF SİTEMDE DAHA ÖNCE KAYITLI OLAN BİR BELGEYİ İCERMEKTEDİR ACIKLAMA YOK
1170 YETKİ KONTROL EDİLEMEDİ ACIKLAMA YOK
1171 GÖNDERİCİ BİRİM YETKİSI YOK Gönderici birim etiketinde GB tanımlı olmalıdır. PK olarak tanımlandığı durumlarda bu hata kodu alınır.
1172 POSTA KUTUSU YETKİSİ YOK ACIKLAMA YOK
1175 İMZA YETKİSİ KONTROL EDİLEMEDİ ACIKLAMA YOK
1176 İMZA SAHİBİ YETKİSİZ ACIKLAMA YOK
1177 GEÇERSİZ İMZA ACIKLAMA YOK
1180 ADRES KONTROL EDİLEMEDİ ACIKLAMA YOK
1181 ADRES BULUNAMADI ACIKLAMA YOK
1182 KULLANICI EKLENEMEDİ ACIKLAMA YOK
1183 KULLANICI SİLENEMEDİ ACIKLAMA YOK
1190 SİSTEM YANITI HAZIRLANAMADI ACIKLAMA YOK
1195 SİSTEM HATASI ACIKLAMA YOK
1200 ZARF BAŞARIYLA İŞLENDİ Gönderilen zarf işlenmiş, kontrollerden geçmiş ve bir hata alınmamışsa durum kodu 1200 olarak güncellenir.
1210 DÖKÜMAN BULUNAN ADRESE GÖNDERİLEMEDİ Zarfın alıcıya gönderimi sırasında bir hata olursa ve gönderme işlemi başarısız olursa 1210 durum kodu alınır.
1215 DÖKÜMAN GÖNDERİMİ BAŞARISIZ. TERKAR GONDERME SONLANDI 1210 durum kodunu almış faturalar GİB tarafından 4 kez daha gönderimi denenir. Eğer bu denemeler de başarısız olmuşsa 1215 durum kodu alınır.
1220 HEDEFTEN SİSTEM YANITI GELMEDİ ACIKLAMA YOK
1230 HEDEFTEN SİSTEM YANITI BAŞARISIZ GELDİ ACIKLAMA YOK
1235 FATURA İPTAL'E KONU EDİLDİ ACIKLAMA YOK
1300 BAŞARIYLA TAMAMLANDI Zarf başarılı bir şekilde alıcıya gönderilmiştir.

Hemen kullanmaya başlayın!

Uzman ekiplerimizle her türlü sorularınızı 7/24 cevaplamaya hazırız.

Telefon

E-posta

KVKK ve ETK bilgilendirme metinleri tarafınıza İYS üzerinden otomatik olarak gönderilecektir.

Lütfen Adınızı ve Soyadınızı yazınız..
Lütfen geçerli bir telefon numarası yazınız..
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazınız..
Portal Giriş
whatsapp icon WhatsApp