Ticari Elektronik İletiler hakkında yönetmeliğe göre alıcı, istediği zaman hiçbir gerekçe göstermeksizin ticari elektronik ileti almayı reddedebilir.
Alıcının ret bildiriminde bulunması, bildirimin yapıldığı iletişim kanalına ait onayı geçersiz kılar.
Ticari Elektronik İletilerde Reddetme Hakkı veya Çıkış Hakkı Nedir?
Alıcının (vatandaş), Hizmet Sağlayıcı'ya ticari elektronik ileti gönderebilmesi için vermiş olduğu onayı/izni iptal etmesidir.
- Hizmet Sağlayıcının, alıcının ret bildirimi için Ticari Elektronik İletide, müşteri hizmetleri numarası, kısa mesaj numarası veya yalnızca ret bildirimine özgülenmiş bir URL adresi gibi erişilebilir iletişim adresini vermesi gerekir. Ticari elektronik ileti hangi iletişim kanalıyla gönderildiyse ret bildirimi de kolay ve ücretsiz bir şekilde olmak üzere aynı iletişim kanalıyla sağlanmalıdır.
- Ret bildirimi imkanı, gönderilen her Ticari Elektronik İletide yer almak zorundadır.
- Acentelik, özel yetkili işletme veya bayilik sözleşmesindeki taraflardan birine verilen onay için taraflardan birine yapılacak ret bildirimi tarafların tümüne yapılmış sayılır. Ret bildirimini alan taraf, ret bildirimini diğer tarafa bildirmek zorundadır.
- Alıcı tarafından reddetme hakkının kullanılmış olması, Hizmet Sağlayıcının tabi olduğu ilgili mevzuat hükümlerine göre alıcıya gönderilmesi zorunlu olan bildirimlerin yapılmasına engel teşkil etmez.
İleti Yönetim Sistemi (İYS) üzerinden alıcılara "Ret/Çıkış" hakkı nasıl sunulur?
İYS'nin katma değerli hizmetler kapsamında sağladığı çağrı merkezi, kısa mesaj numarası ve kısa link yoluyla alıcılara çıkış hakkı sunabilirsiniz.
İYS'de "Ret" bildirimi nasıl uygulanır?
Hizmet Sağlayıcı, alıcının ticari elektronik iletiyi almayı reddettiğine ilişkin talebinin kendisine ulaşmasını takiben 3 (üç) iş günü içinde alıcıya ticari elektronik ileti göndermeyi durdurmak zorundadır.