Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Nedir? Kişisel Verilerin korunması Kanunu Kimleri Kapsıyor?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Nedir? Kişisel Verilerin korunması Kanunu Kimleri Kapsıyor?

KVKK Cezası Nedir?

VERBİS'e kayıt yaptırmayan şirketlere 1 milyon TL'ye kadar para cezası kesilebilecek. Sistemde olan şirketler de kişisel veriyi korumazlarsa, büyük para cezalarına çarptırılabilecek.

3 yıl önce yürürlüğe giren (KVKK) Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yapılan son düzenlemelerle çok daha caydırıcı hale geldi. Müşteri bilgilerini, yani kişisel verileri korumada sisteme kayıt yaptırmayan şirketler KVKK'nın 18'inci maddesinin birinci fıkrasının Ç bendine göre 15 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar para cezasını da kapsayan idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Verileri yasa dışı yollardan ele geçirenlere 4 yıla kadar hapis cezası

Vatandaşların, yazılım, program ve uygulamalar aracılığıyla kişisel verilerini kanuna aykırı şekilde ele geçirenler ve veri depolayanlar için Kişisel Verileri Koruma Kurumu, suç duyurusunda bulunacak. Verileri yasa dışı yollardan ele geçirenler hakkında TCK'nın 136. maddesindeki, "Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" maddesinden soruşturma açılacak. Ayrıca 15 bin lira ile 1 milyon TL arasında idari para cezası da kesilebilecek.

(KVKK) Kişisel Verilerin Korunması Kanunu nedir?

Kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları belirleyen ve 2016 yılında yürürlüğe giren kanundur.

Kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişiler, veri işlemeye başlamadan önce (VERBİS) Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi'ne kaydolmak zorunda.

Yıllık çalışan sayısı 50'den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL'den çok olan ve bilgi depolayan şirketlerin VERBİS'e kayıt olmaları için son tarih 30 Haziran 2020.

Yıllık çalışan sayısı 50 kişiden az ve mali bilançosu 25 milyon TL'den düşük, ana faaliyeti özel nitelikli olan şirketlerse 30.06.2020'ye kadar VERBİS'e kayıt olmak zorunda.

Ciro ve çalışan sayısının altında olmakla birlikte ana faaliyeti özel nitelikli olanlar, örneğin eczaneler, hastaneler, özel muayenehanesi olanların kayıt yükümlülüğü 30.06 2020 tarihine kadar kayıt yaptırmak zorunda

Kamu kurumları da 30 Haziran 2020 tarihine kadar kayıt yaptırabilecekler.

Veri ihlali 72 saatte bildirmeli

Nedeni ne olursa olsun, kullanıcı verileri ihlale maruz kalan Veri Sorumlusu şirketin, durumunu 72 saat içinde KVKK'ya bilgi vermek zorunda. Ardından veri ihlalinden etkilenen veri sahiplerine bilgi vermesi gerekir. Cezası 1 milyon TL'ye varan bu uygulamanın, güvenliğin şirketler için hayati önem taşıdığını gözler önüne seriyor.

Veri Sorumlusu kimdir?

Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişilerdir.
Bu kişiler, gerçek kişiler olabileceği gibi, kamu kurumları, şirketler, dernekler veya vakıflar gibi tüzel kişiler de olabilir.

VERBİS'e nasıl kayıt olunacak?

KVKK internet sitesi (www.kvkk.gov.tr) üzerinde yer alan VERBİS modülü ya da e-Devlet üzerinden VERBİS'e kayıt yaptırılabilir.

VERBİS nedir?

Kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin, kişisel veri işlemeye başlamadan önce kaydolmaları gereken sistemdir. Veri Sorumluları Sicili'ni ifade etmektedir.

Kanun gereği kamuya açık olarak tutulan VERBİS sayesinde kişisel verisi işlenen gerçek kişiler, kendi verileri üzerinde kontrolü sağlayabilir. Veri sorumluları tarafından işlenen kişisel verilere ilişkin olarak sadece üst başlıklar halinde kategorik bazdaki bilgiler sisteme girilecek. Dolayısıyla kimsenin kişisel verisi VERBİS'te, dolayısıyla da Kişisel Verileri Koruma Kurumunda tutulmayacak.

Açık Rıza nedir?

Belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye dayanan ve hür iradeyle açıklanan rızadır. Açık rızanın kanundaki ögeleri taşıması ve ispatlanabilir olması gerekir. Sözlü, yazılı, ve elektronik ortam vb. yöntemlerle açık rıza alınabilir. Ayrıca, açık rızanın yazılı olduğu durumlarda, açık rıza metinleri açık, anlaşılır ve yalın bir şekilde kaleme alınmalıdır. Ayrıca, açık rızanın, olumlu bir irade beyanı içermesi gerekmektedir.

Açık Rıza Metni nedir?

95/46 sayılı Avrupa Birliği Direktifine göre Açık Rıza; ilgili kişinin kendisiyle ilgili veri işlenmesine özgürce, konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olarak, tereddüde yer bırakmayacak açıklıkta ve sadece o işlemle sınırlı olarak verdiği onay beyanıdır.

Anayasa'nın 20. maddesinin 3. Fıkrasında Kişisel Verilerin ancak kanunda ön görülen hallerde veya kişinin Açık Rızasıyla işlenebileceği hüküm altına alınmıştır.

Avrupa Birliği'nde yalnızca "Özel Nitelikli Kişisel Verilerin" işlenmesi için Açık Rıza aranmaktayken, ülkemizde "Genel Nitelikli Kişisel Verilerin" işlenmesi için de Açık Rıza aranmaktadır.

Verilen açık rızanın geçerli olması için üç unsuru vardır:

  1. Belirli bir konuya ilişkin olması
  2. Bilgilendirilmeye dayanması
  3. Özgür iradeyle açıklanması

Şirketler, profesyonel danışmanlık hizmeti almalı

KVKK ile getirilen yükümlülük ve sorumluluklar yalnızca VERBİS'e kayıt yaptırmakla sınırlı değil.

Kişisel verilere ulaşımı olan ve bu verileri işleyen tüm gerçek ve tüzel kişilerin, sicile kayıt yükümlüsü olsalar da olmasalar da, bir an önce sistemlerini ve veri akışlarını KVKK'ya uyumlu hale getirmeleri gerekmektedir.

Hatta bu konuda uzman kuruluşlardan profesyonel danışmanlık hizmeti alınması gerekir. Böylece ortaya çıkabilecek sorunlar minimum seviyeye indirilmiş olur.

VERBİS ile ilgili konularda karşılaşılabilecek problemlerin giderilmesi ve aydınlatıcı bilgi verilmesi amacıyla KVKK Bilgi Danışma Merkezi (ALO 198), hafta içi her gün mesai saatlerinde hizmet vermektedir.

VERBİS’e Kayıt Süresi Uzatıldı!

11.03.2021 11:34:39

VERBİS'e kayıt süreleri 31.12.2021 tarihine kadar uzatıldı.

Devamı

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Nedir? Kişisel Verilerin korunması Kanunu Kimleri Kapsıyor?

10.12.2019 17:40:28

VERBİS'e kayıt yaptırmayan şirketlere 1 milyon TL'ye kadar para cezası kesilebilecek.

Devamı

Son Dönem Siber Saldırılardan Korunma Yöntemleri Neler?

27.01.2020 16:24:01

Şirketlerin yüzde 95'i, yeni nesil siber saldırılara karşı hazırlıksız yakalanıyor.

Devamı

Açık Rıza Nedir? Açık Rıza Alma Şartları Nelerdir?

5.12.2020 14:48:06

İşletmeciler, abone/kullanıcıdan açık rıza alınmasını gerektiren durumlarda bazı şartları yerine getirmekle yükümlüdür.

Devamı

KVKK'dan Veri Sorumlularına Telefon Numarası, e-Posta Duyurusu

15.01.2021 10:24:43

Veri sorumluları tarafından kişilerin telefon numarası, e-posta adresi gibi iletişim kanallarına Kanuna aykırı..  

Devamı

Veri İhlali Durumunda İzlenecek Yöntemler Neler?

27.01.2020 16:10:42

Siber saldırıların bilgi güvenlik tehditlerine maruz kalan firmaların izlemeleri gereken yöntemler neler?

Devamı

KOBİ'lerin Siber Güvenlik'de Alması Gereken Tedbirler.

27.01.2020 16:16:48

Veri ihlallerinin %43'ü KOBİ'lerde yaşandı. Bir siber saldırının KOBİ'lere ortalama maliyeti ise 38 bin dolara kadar yükseldi.

Devamı

Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliği

5.12.2020 12:56:38

BTK Tarafından Elektronik Haberleşme Sektöründe Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Gizliliğine dair Yönetmelik Yayınlandı!

Devamı

Veri İhlaline Neden Olan Tehlikeler Nelerdir?

27.01.2020 15:50:03

Bilgi güvenliği ve veri ihlalleri firmalar için en önemli konuların başında geliyor.

Devamı

Veri Güvenliğini Sağlamanın Yolları Neler?

27.01.2020 15:39:24

Şirketlerin bilgi güvenliğinin ihlal edilmesi, marka kimliğine ve şirket itibarına zarar vermektedir.

Devamı

e-Fatura Mükellefi Ödeme Kaydedici Cihaz Fişi veya Perakende Satış Fişi Kullanabilir Mi?

 17 Haziran 2021 Perşembe

Fatura mükelleflerinin fatura yerine perakende satış fişi kullanmaları halinde, perakende satış fişleri geçerli değildir

Devamı

Vergi ve Matrah Artırımı Nedir? Matrah Artırımı Nasıl Yapılır?

 16 Haziran 2021 Çarşamba

Matrah artırımı, vergi denetlemelerinden ilave vergi ödeyerek muaf tutulmanızı sağlayan uygulamadır.

Devamı

2021 Vergi Borcu Yapılandırma Kanunu Yürürlüğe Girdi! Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

 9 Haziran 2021 Çarşamba

Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin 7326 sayılı kanun yürürlüğe girdi.

Devamı

Sağlık Sektörünün 2021 Yılında e-Defter Uygulamasına Geçiş Yapması Zorunlu Mu?

 3 Haziran 2021 Perşembe

e-Fatura mükellefleri aynı zamanda e-Defter uygulamasına da geçiş yapmak zorundalar.

Devamı

Eczanelerde e-Fatura Zorunluluğu 2021? Eczanelerde e-Defter Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

 3 Haziran 2021 Perşembe

Eczaneler ve ecza depoları da 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle e-Fatura uygulaması zorunlu oldu.

Devamı

Medikal Sektörde e-Fatura Zorunluluğu Nedir? Sağlık Sektöründe e-Fatura Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?

 3 Haziran 2021 Perşembe

Sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç temin edenlere e-Fatura'ya geçiş zorunluluğu.

Devamı

Kliniklere e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?

 2 Haziran 2021 Çarşamba

SGK ile sözleşme imzalayan Klinikler, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçiş yapacaklar.

Devamı

Fizik Tedavi Merkezlerine e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?

 2 Haziran 2021 Çarşamba

SGK ile sözleşme imzalayan Fizik Tedavi Merkezleri, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren e-Fatura geçişi yapacaklar.

Devamı

Optisyenlere e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?

 2 Haziran 2021 Çarşamba

SGK ile sözleşme imzalayan Optisyenlik firmaları 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren e-Fatura geçişi yapacaklar.

Devamı

KDV Tevkifatı İle İlgili Değişiklik Yapıldı

 2 Haziran 2021 Çarşamba

Katma Değer Vergisi tevkifatı ile ilgili değişiklikler yapıldı

Devamı
WhatsApp