Reklam ve tanıtım mesajları göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, İYS (İleti Yönetim Sistemi)'ne kayıt yaptırmak zorunda. Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen bu sistemle İYS'de onayı olmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemeyecek.
Ticaret Bakanlığının Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Ticari Elektronik İleti onayı alınmasını, reddetme hakkının kullanılmasını ve şikayet süreçlerinin yönetilmesini düzenleyecek olan İYS (İleti Yönetim Sistemi), Ticaret Bakanlığı'nın gözetiminde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kuruldu.
Ticari ileti göndermek isteyen yani telefon yoluyla sesli ya da SMS ve e-Posta yoluyla pazarlama yapmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişiler, İYS sistemine kayıt yaptırmak zorunda olacak. Bu kişi ve firmalar, İYS üzerinde kaydı bulunmayan yani onayı olmayan hiçbir alıcıya sesli, yazılı elektronik ileti gönderemeyecek.
İYS sistemi üzerinden alınmayan onaylarda, onayın alındığına dair kanıt sorumluluğu hizmet sağlayıcıya ait olacak. İYS (İleti Yönetim Sistemi) üzerinden alınmayan izinler, hizmet sağlayıcı tarafından 3 gün (iş günü) içinde İYS sistemine kaydedilmek zorunda. İYS'ye kaydedilmeyen izinler geçersiz kabul edilecek.
Ayrıca Hizmet Sağlayıcının, kendisine gönderilen "ret" beyanlarını 3 gün (iş günü) içinde İYS'ye bildirmesi gerekecek.
Alıcı (vatandaş), İYS üzerinden hangi firmalara kendisine "ticari ileti" gönderme izni verdiğini görebilecek. Böylelikle reddetme hakkını da İYS sistemi üzerinden yapabilecek.
Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) üzerinden alıcı (vatandaş) hangi şirketlere onay verdiğini görebilecek, istemediklerinin onayını iptal edebilecek, istediklerini de mesaja açabilecek.
API (Application Programming Interface), farklı yazılım uygulamalarının birbirleriyle etkileşime geçmelerine olanak sağlayan servis çözümüdür.
İYS API kullanılarak, İYS uygulamaları üzerinden yapılabilen işlemler karşı taraf uygulamalarıyla da gerçekleştirilebilir.
İYS API, gelişen ve değişen ihtiyaçlara göre güncellenir. İYS API güncel sürümleri ilgili kanallardan müşterilerle paylaşılır.
Hizmet Sağlayıcılar; İYS Web, İYS Mobil vb. kanallardan, vatandaşların yapacağı onay durumu değişikliğinden haberdar olabilecekler. Hizmet Sağlayıcılar isterlerse İYS üzerinden günlük onay değişikliği raporunu indirebilecekler.
Katma değerli hizmetlerden faydalanan Hizmet Sağlayıcıların, İYS APİ aracılığıyla değişikliklerden (anlık ya ya toplu olarak) haberdar olabilmesi için İYS ile entegrasyon sağlanması gerekmektedir. İYS ile teknik entegrasyon İYS APİ ile sağlanmaktadır. İYS APİ ile teknik entegrasyon sağlamak için iys.org.tr adresinden form doldurmanız gerekmektedir.
Mobil uygulama üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin izin ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan platformdur.
iys.org.tr üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin izin ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine olanak tanıyan web platformudur.
İYS (İleti Yönetim Sistemi) içerisinde yapılan işlemler hangi kanaldan olursa olsun (alıcılar) vatandaşlar için ücretsizdir.
Hizmet Sağlayıcılar için İYS ÜCRETİ İYS A.Ş. tarafından açıklandı. İYS fiyatları için tıklayınız.