Ticaret Bakanlığının 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği 01.09.2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
İYS üzerinden alınmayan onaylarda, onayın alındığına dair ispat yükümlülüğü, hizmet sağlayıcıya ait olacak. İYS'den alınmayan onaylar, hizmet sağlayıcı tarafından 3 gün (iş günü) içinde İYS'ye kaydedilmek zorunda.İleti Yönetim Sistemi kaydedilmeyen onaylar geçersiz sayılacak.
Sesli aramada; tacirler, ticaret unvanına, esnaf, adı ve soyadına yer verebilecek. Hizmet Sağlayıcı, ilaveten firma veya marka ismi gibi bilgilere de yer verebilecek ayrıca ret bildirimlerini 3 gün içinde İYS'ye bildirmekle yükümlü olacak.
Alıcı, reddetme hakkını İYS üzerinden de kullanabilecek. Şikayet başvuruları, İYS üzerinden ön incelemeyle değerlendirilecek.
Hizmet sağlayıcıların arama, sms, e-posta aracılığıyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların da verdikleri izinleri görüntüleyip, reddedebilecekleri, şikayet edebilecekleri ve yönetebilecekleri, kamunun ise ileti şikayetlerini ve şikayete konu izni görüntüleyebileceği, web sitesi, kısa mesaj numarası ve çağrı merkezi üzerinden hizmet verecek, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir. Kısaca, Ticari Elektronik İletionayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan sistemdir.
Mobil uygulama üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin izin ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine imkan tanıyan platformdur.
API (Application Programming Interface), farklı yazılım uygulamalarının birbirleriyle etkileşime geçmelerine olanak sağlayan servis çözümüdür.
İYS API kullanılarak, İYS uygulamaları üzerinden yapılabilen işlemler karşı taraf uygulamalarıyla da gerçekleştirilebilir.
İYS API, gelişen ve değişen ihtiyaçlara göre güncellenir. İYS API güncel sürümleri ilgili kanallardan müşterilerle paylaşılır.
iys.org.tr üzerinden ticari elektronik iletilere ilişkin izin ve şikayet süreçlerinin yönetilmesine olanak tanıyan web platformudur.
Telefon
Çağrı merkezleri
Faks
Otomatik arama makineleri
Akıllı ses kaydedici sistemler
Elektronik posta
Kısa mesaj hizmeti
Kanun doğrultusunda, arama, mesaj, e-posta vb. araçları kullanarak ticari iletişimi sağlayan gerçek ve tüzel kişilerdir.
Hizmet Sağlayıcılar (İşletmeler) tarafından gönderilen ticari elektronik iletilerin muhatabı olan arama, e-mail, sms mesajı gibi iletişim adresi sahibi kişilere alıcı denir.
Hizmet Sağlayıcıların, eski datalarını, 1 Eylül 2020 tarihine kadar İYS (İleti Yönetim Sistemi)'ne aktarması zorunludur. Bu sürenin sonunda İYS tarafından alıcılara onayların İYS'ye yüklendiği ve 1 Aralık 2020 tarihine kadar kontrol edilmediği takdirde bu onayların geçerli sayılacağı ile reddetme imkanının İYS üzerinden kullanılabileceği bilgisini içeren bir ileti gönderilecektir.
1 Eylül 2020 tarihine kadar yüklenmiş onaylar için alıcılar (vatandaş), 1 Aralık'a kadar izinlerini kontrol edecekler. Reddedilmeyen onaylar bu tarihten itibaren geçerli sayılacaktır.
Mevzuat gereğince sadece onaylı elektronik iletişim adreslerinin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. 1 Eylül öncesinde alınan onayları belgeleyen imzalı formların sisteme yüklenmesine gerek yoktur. Hizmet Sağlayıcılar, bu onayları sisteme "beyan" usulünde yükleyebilirler.
Ancak 1 Eylül'den sonra Hizmet Sağlayıcı, kendisine iletilen ret bildirimlerini üç iş günü içinde İYS'ye bildirmekle yükümlüdür.
Katma değerli hizmetlerden yararlanan Hizmet Sağlayıcılar ise İYS API vasıtasıyla, değişikliklerden (anlık ya ya toplu olarak) haberdar olurlar.