Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları, 5070 sayılı Kanunda şu şekilde tanımlanmıştır:
Elektronik sertifika, zaman damgası ve e- imza ile ilgili hizmetleri sağlayan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerdir. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları, kullanıcılar için sertifika yayımlamak başta olmak üzere; sertifika durum bilgilerini güncel tutma, iptal listeleri hazırlama, süresi dolan ya da iptal edilen sertifikaların arşivini oluşturma hizmetlerinden sorumludur.
Elektronik sertifika sahibi olmak için yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS)'larından birisine başvuruda bulunmalısınız.
Buradan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarının iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Şayet kamu kurumunda çalışıyorsanız ve imzanızı kurum içi ve kamu kurumları arasında işlemlerde kullanacaksanız, sertifikanızı Başbakanlık Genelgesi gereği TÜBİTAK UEKAE'den temin etmelisiniz. Bunun için çalıştığınız kurumun TÜBİTAK UEKAE'ye kurumsal başvuru yapması gerekir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun web sitesinde duyurulan hizmet sağlayıcılar haricindeki kuruluşlardan elektronik sertifika temin edilmemelidir.
Elektronik imzanız bir akıllı kart üzerinde size gönderilir. e-İmzayı çalıştırabilmek için öncelikle kart sürücünüze yazılımını kurmanız gerekir. Bu yazılımı e-İmza ile birlikte size gönderilen CD ya da diğer medya araçlarında bulabilirsiniz. CD içerisinde yer alan yazılımı bilgisayarınıza kurun. Kurduğunuz program ile sertifikanıza giriş yapın. Elektronik imzanız kullanıma hazır demektir.
e-İmza ile e-Devlet Kapısı'na giriş yapabilir ardından kamu kurumlarının internet sitelerine girerek zaman kaybetmeden, birçok işlemi online olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Örneğin; adres bildirimi için Valilik, Kaymakamlık ya da Nüfus Dairesinde Adres Değişikliği Bildirimi masasına müracaat etmenize gerek kalmadan e-İmza sayesinde Adres Değişikliği Bildirim işlemlerini internet üzerinden yapabilirsiniz.
e-İmza ile e-Devlet Kapısı'na nasıl giriş yapacağınızı buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
GİB'den e-SMM için e-İmza ve Mali Mühür Duyurusu
e-İmza, elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir.
e-İmza, ıslak imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır.
Mobil imza kişilerin elektronik ortamda parmak izlerini kullanarak verdikleri imzadır.
e-İmza ile Mali Mührün en önemli farkı, e-İmza gerçek kişiye, Mali Mühür ise firmaya verilir.
e-İmza, BTK tarafından onay verilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'larından temin edilmektedir.
BTK'nın web sitesinde duyurulan hizmet sağlayıcılar haricindeki kuruluşlardan elektronik sertifika temin edilmemelidir.