30 Nisan gününe kadar verilmesi gereken 2019 hesap dönemine ait Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 1 Haziran 2020 günü mesai bitimine kadar uzatıldı.
Kurumlar vergisi nedir? Kurumlar vergisi oranları nedir? Kurumlar vergisi beyannamesi nedir? Kurumlar vergisi nasıl ödenir? Kurumlar vergisi hakkında merak edilen tüm soruların cevapları bu yazımızda.
Kurumlar vergisi, kurum kazançları üzerinden alınan vergidir. Mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır.
Kurumlar vergisine konu olan kurum kazancı, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen gelir ögelerinden oluşur. Bunlar;
Kurumlar vergisi bakımından söz konusu kazanç ve iratlar ayrı ayrı değerlendirilmeyip tamamı kurum kazancı olarak vasıflandırılır.
1- Sermaye şirketleri
2- Kooperatifler
Dernek veya adi şirket olmakla birlikte kooperatif olarak adlandırılan okul kooperatifleri, Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasında kooperatif sayılmamaktadır. Ancak Kooperatifler Kanununa göre veya derneğe bağlı iktisadi işletme şeklinde kurulmaları durumunda kurumlar vergisi mükellefi olacaklardır.
3- İktisadi kamu kuruluşları
4- Dernek ya da vakıflara ait iktisadi işletmeler
Dernek ve vakıflar kurumlar vergisinin kapsamına girmemektedir.
5- İş ortaklıkları
Kurulacak iş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi sayılması için bazı vasıflara sahip olması gerekir.
Tam mükellefler, Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirlerin tamamı üzerinden vergilendirilirler.
Dar mükellefler, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilirler.
Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden %20 oranında alınır. 2019 yılında, KVK'nın geçici 10'uncu maddesine göre bu oran %22 olarak uygulanacaktır.
Ayrıca, cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere cari dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödenir.
Tam mükellef kurumlar için geçerli olan esaslar, dar mükellef kurumlara da aynen uygulanır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırım dönemi ile yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur.
Kurumlar vergisi mükellefleri (ticari ve zirai kazanç elde eden dar mükellef kurumlar dahil), cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre cari dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi öderler.
Kurumlar vergisi mükelleflerinde geçici vergi, önceki geçici vergi dönemlerini de kapsayacak biçimde kümülatif olarak belirlenen geçici vergi matrahına (2019 yılı için ) % 22 oranı uygulanarak hesaplanır. Hesaplanan geçici vergiden aynı senenin önceki geçici vergi dönemleriyle ilgili olarak ödenmiş olan geçici vergi toplamı düşürülerek, geçici vergi tutarı belirlenir.
Geçici Vergi Beyannamesi, elektronik ortamda düzenlenerek beyan edilir.
Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın ilk gününden son gününe kadar, dar mükellef kurumlarda muhatabın Türkiye'yi terk etmesi durumunda ise ülkeden çıkmadan önceki 15 gün içerisinde verilir.
Bu sebeple, hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar, 2019 hesap dönemine ilişkin beyannamelerini 1 Nisan - 30 Nisan 2020 tarihleri arasında verirler.
Özel hesap dönemi tayin edilmiş mükelleflerin beyannameleri, özel hesap döneminin kapandığı ayı izleyen 4. ayın son günü akşamına kadar verilir.
Kurumlar vergisi beyannamesi ile geçici vergi beyannamesi elektronik ortamda verilir.
Vergiye konu olan gelir, safi tutarları üzerinden vergilendirilir. Vergilenecek tutarı da Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesine göre gayri safi hasılatınızdan bir takım giderlerinizi indirerek hesaplayabilirsiniz.
Kurumların ticari faaliyetlerden doğan zararlar, sonraki dönemlerde doğan kazançlarından düşürülebilir. Kurumlar vergisi beyannamesinde, her yıla ait tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledilmemek koşuluyla geçmiş yılların beyannamelerinde yer alan zararlar kurum kazancından düşürülür.
Kurumlar vergisi, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenir.
Hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar, 2019 hesap dönemine ilişkin hesaplanan kurumlar vergisini 1 Nisan - 30 Nisan 2020 tarihleri arasında öderler.
Özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar ise beyannamelerini verdikleri ayın sonuna kadar öderler.
Verginizi (ivd.gib.gov.tr) adresinden veya mobil (GİB Mobil) uygulamasını indirerek, ister Hızlı Ödeme/Belge Numarası ile Ödeme alanından, isterseniz "İnteraktif Vergi Dairesi"ne giriş yaparak (şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir veya edevlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz) Borç Ödeme ve Detay alanından ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilirsiniz.
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Kurumlar Vergisi Beyan Rehberinin 2020 tamamına ulaşmak için tıklayınız!